1 Ocak 2015 Perşembe

''BENİ BİR SARDUNYA BÜYÜTTÜ BELKİ'' EDİP CANSEVER

GÜNAYDIN ARKADAŞLAR :)
    Sabahın ilk saatlerinde,yılın ilk gününde bahçeye çıktım,çiçeklere baktım ve onlardaki tomurcukları gördüm,umudu gördüm.''Önümüz bahar dediler,hüzne yer yok dediler,umutsuzluğa hayır dediler'' Ben onların yalancısıyım...

     Mevsimin ilk nergisleri  de beni çok heyecanlandırdı...
     Ya GÜLTEN AKIN'ın şiirine ne demeli,okuyun da bakın bizi anlatıyor...
     Yasadır anımsatalım:
Tohum ekenlerin, fide dikenlerin
Kimse durduramaz yağmurunu
Güneşini kimse kesemez
Fesleğen ekiyorum, sardunya dikiyorum
Arsızmış, öyle diyor komşum
Artık siz istemeseniz de
Açar tohumunu, yayılır toprağınızda
Ne güzel ne güzel ne güzel tanrım
Fesleğen ekiyor, sardunya dikiyorum
Bitiyorum arsızlığına çimenin çiçeğin
Arsızlık bugünden geri
Umut ve direnç demektir
Sokulmak demektir yaşamın koynuna
Özdeşlik demektir yaşamla
İnan olsun dostlar, inan olsun Dalından kopan sardunya
Bozulmadı bikez, eğmedi başını
Açmayı sürdürdü diktiğim toprakta



                                         

PENCERE ÖNÜNDEKİ SARDUNYALAR GEÇEN YILDAN
SOĞANLAR KISIR YAPACAK KADAR OLMUŞ
PAZARDAN ALDIĞIM PIRASALARIN KÖKÜNÜ TOPRAĞA DİKTİM YENİLEDİLER
ROKALARIN DA  KÖKLERİ TOPRAKLA BULUŞUNCA TAZELEDİLER :)


   



BENİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN FREZYALAR,GEÇEN YIL BULACAĞIM DİYE ÖLDÜM..KIRMIZI VE SARI FREZYA NASIL AÇACAK ÇOK MERAK EDİYORUM

32 yorum:

  1. Günaydin öğretmenim, nice mutlu ve sağlıklı yıllara..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın Meri,umut,sağlık bizimle olsun.Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  2. Günaydın arkadaşım, ne güzel bir şiir, ne güzel çiçekler. Sayende içim açıldı. 2015 yılı da böyle güzel geçsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın canımm,şiiri sabahtan beri kaç kere okudum,nasıl mutlu etti beni,bir fesleğen ekmek bile mutluluk sebebi...Çok sağol canım,mutlu oldum satırlarını görünce :))

      Sil
  3. Sardunya bana anneannemi hatırlatır. Çok sıkıntılar çekmiş. Tam hayatın tadına ereceği vakit göçüp gitti erkenden. Evlerinin kocaman bir terası vardı. Dedem çepeçevre bel hizasında betondan çiçeklik dökmüştü teras kenarlarına. Hem korumalık, hem çiçeklik. Her sene tohumdan sarmaşıklar, kasımpatılar, sardunyalar yetiştirirdi. Sardunyaların bir kısmını kışın içeriye alır, Afyon'un soğuğundan, donundan korumaya çalışırdı. Dedem çiçeklerin topraklarıyla, sararan yapraklarıyla, akşamları sulanmasıyla hep kendisi ilgilenirdi. Aslında düşünüyorum da çiçeğe, böceğe, o terasa ait her şey dedemin eseriydi. Ama ben yine de sardunya denilince hep anneannemi hatırlıyorum. Belki de tüm bunların tadını hiç çıkaramadı diye. Çocukluğumun üzerinden çok yıllar geçti ve ilk defa 3 sene önce benim de sardunyalarım oldu. Renk renk aldım, bütün yaz bize arkadaşlık yaptılar. Hatta donmaması için içeriye almadığım, onlara pek de iyi davranmadığım halde, bazıları ertesi sene kurudukları dallarından kendiliklerinden yeşerdiler. Utandırdılar beni. Sardunyaya "arsız" deyip haksızlık mı ediliyor, yoksa benim yaptığım gibi "vefakar" deyip üstüne fazla anlam mı yükleniyor bilemedim şimdi...
    Pırasanın, rokanın vb kökünün toprağa dikilebileceğini bilmiyordum. Denemek lazım. Ama buralarda olmaz, hava çok soğuk. Sabahları araba camlarının buz tuttuğu bir memlekettin soğuk toprağında bitki kök tutmaz bence. Sizler paylaşın gördüğünüz güzellikleri, biz bakar, bakar, uzaktan da severiz.
    Yeni yıl güzellikleriyle gelsin inşallah. Mutluluklar, sağlık, sevgi getirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nurten,daha yazının ilk sözcüklerini okurken göz pınarlarıma damlalar geldi oturdu...Sanırım eskiler beni duygulandırıyor.Hiç dede görmemem belki...Nur içinde yatsınlar...Sardunyalar muhteşem çiçekler,çok özen istemiyorlar,bir ay su verme kurumuyorlar,nazlanmıyorlar,çok çiçek açarak yüzümüzü gülümsetiyorlar...İtiraf ediyorum çoğu sardunyam çalıntı :)) Ne yapayım bende olmayan sardunyalardan görünce dayanamıyorum,zarar vermeden küçük bir fidancık koparıveriyorum,onlar da beni utandırmıyorlar,çoğalıyorlar da çoğalıyorlar...
      Şairlerimiz de sardunya üzerine çok yazıp söylemişler,bayıldım şiirlere...Sabah kahvaltı sofrasında şiiri okudum benimkilere..Arsız kelimesini konuştuk hatta..Benim de hoşuma gitti..Şair arsız kelimesine ne güzel anlam yüklemiş ,görüyor musunuz dedim...Vefakar daha da güzel tabi...
      Komşumda görmüştüm yıllar önce.pırasanın ,rokanın kökünü hemen toprağa sokardı,bir gün baktım kocaman bahçe olmuş onlar...Ondan beri ben de saksılara dikiyorum,börek içi için ,salata için idare ediyor. Kapalı balkonda olabilir ama dışarda olmaz sanıyorum..
      Teşekkür ederim sevgili Nurten,paylaştıkça her şey daha bir güzelleşiyor daha bir anlam kazanıyor gibi...Sevgiler :))

      Sil
  4. Çiçeklere de size de inanıyorum ben. Önümüz bahar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınnn, Fidanlar bize umut getirecek,güzellik getirecek...

      Sil
  5. Sardunyalar müthiş, ben de inanıyorum bu çiçeklere, o kadar güzeller ki yalan söyleyemezler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel diyorsun,yalan söylemez onlar,yüzümüzü gülümsetirler :) Sevgiler canım...

      Sil
  6. Çok güzel bir yayın, böyle yaşam dolu umut dolu fidanlar açtırdı bende; güzel bir yıl olsun, mutluluk sağlık eksik olmasın yaşamınızdan , sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim..umut dolu fidanlar açması ne güzel bir ifade :) İnanın çiçeklere bakarken,tomurcukları gördüğümde içimde müthiş bir duygu oluştu,bunun sizin de yüreğinize akmış olması beni çok mutlu etti..Ben de hepimiz için sağlık diledim..Sevgiler :))

      Sil
  7. şiir için teşekkürler, bende severim sardunyaları azıcık dokun, kuru yapraklarını ayıkla hemen ertesi gün yeni bir tomurcuk verir. elin üstünde oldu mu, çiçekten geçilmez, başını okşasan teşekkür eder... kadir kıymet bilir. mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiir beni bende aldı,şairlerin kelimelere yüklediği anlamlar inanılmaz...Kadir kıymet bilir ne güzel ifadedir değil mii...Bekar arkadaşlar için eşle ilgili özellik konuşulduğunda ,hemen derim kadir kıymet bilsin yeter ...şöyle bir bakarlar yüzüme şaşkın şaşkın...Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim,sevgiler..

      Sil
  8. Sevgili hocam, şiire bayılmıştım ki bahçenizdeki çiçekleri görünce eridim, bittim. Ne güzel bir yerde yaşıyorsunuz. Allah bu güzelliklerin yanında size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk, huzur dolu bir yaşam nasip etsin. Bizede böyle güzelliklerin içinde yaşamayı nasip etsin inşallah. AMİNNNNN :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Funda Hanım,şiiri sevmenize sevindim,şair kadın olunca,kadın duyarlılığı da giriyor devreye...Çiçekleri çok seven bir annenin kızıyım,ondan da bizlere geçti bu sevgi, hayal ettiğiniz güzellikleri nasip etsin güzel Allahım..Sevgiler..

      Sil
    2. Amin hocam, sağolun.

      Sil
    3. Funda Hanımcığım,kış memleketinde yaşarken de balkonum yine böyleydi,yaz kış nanemiz,reyhanımız olurdu saksıda .Biraz da insan ruhuyla ilgili olsa gerek değil mi :)

      Sil
  9. Sanıyorum sardunya, bizim gibi eğilmeyen ve hayata kafa tutanların tümünün anası;) küllerimizden doğmayı biliyoruz ve kuruyan dallar baharla yeşerecek, umutlar bitmeyecek ve hayat sanıldığı kadar ürkütücü olmayacak;) sevgiler ve mutlu yıllar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şair kadın olunca dizeler daha da anlam kazanıyor değil mi..Ne güzel diyorsunuz, hayat sanıldığı kadar ürkütücü olmayacak diye...Teşekkürler güzel yorum için..Sevgiler..

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Bu güzellikleri görenler de süper Sevgili Neva :))

      Sil
  11. Renk renk saksılar ve bahçeye ekilmiş bir sürü bitki. Nar, şeftali, limon , asma ağaçları , zeytin ağacı bile ekmiş annemler evin bahçesine. Baş köşede de sardunyalar ve fesleğenler var. Ne yazık ki sadece yazın gidebiliyorum . Oysa bir başka yaşanır sanki bahar orda. Rengarenk laleler , tazecik kekikler toplayıp deniz kokusunu içine çekmek doyasıya. Resimleri görünce resmen annemlere gitmiş gibi oldum. İyi ki bizimle de paylaştınız, nasıl iyi hissettirdi bana. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzell sevindim azıcık da olsa hasret giderdiğime :) Tabiat ana bereketli onu ekip biçtiğin sürece seni besliyor..Ne güzel dikilen her ağaç beni çok mutlu ediyor ama yüzlerce zeytin ağacı,narenciye bahçeleri inşaatlar uğruna bir anda kesiliyor.Her gün önünden geçtiğin bahçeyi bir daha göremeyebiliyorsun.Yeni inşaat,her yer inşaat ve her yer satılık ev...Bilmiyorum ne olacak...Geçen yıl çıktığımız dağ,mantar topladığımız alana şimdi kocaman bir site yapılıyor...Oysa ki daha yanı başındakiler yıllardır satılık(bir trilyon,bir buçuk trilyon,kim alacaksa )....Offf konu nereye geldi ama çok canım sıkılıyor bu konuya...Sevgiler..

      Sil
  12. Çiçeklere mi, şiire mi, renk renk kitaplara mı hayran kalsam bilemedim.. İyi ki varsınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de iyi ki varsın ve seninle iyi ki blog arkadaşıyız.O renkli seriyi ben de çok seviyorum .Yapı Kredi Yayınları...Mutlu yıllar canım :)

      Sil
  13. Tohumdan yetiştirmekten kolay gibi sağolasın hiç aklıma gelmezdi. Sağlıklı mutlu ve huzurlu yıllar...:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl kolay,pırasayı börek içine çok koyarım,hemen ordan kesiyorum,yine tazeliyor,rokalar da öyle...Sevgiler,sağlıklı yıllar :))

      Sil
  14. şiir de çiçekler de harika. teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bakan güzel görür :) Biz de teşekkür ederiz .Sevgiler..

      Sil
  15. Ne güzel bir paylaşım olmuş, Ankara'nın grisinde yaşayan biri olarak bana çok iyi geldi... Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşıldıkça artan mutluluklar çok çok güzellllll :) Sevgiler..

      Sil