22 Mart 2015 Pazar

TİLKİŞEN VE KUZU GÖBEĞİ ... TADILASI LEZZETLER....









TİLKİŞEN:Yabani kuşkonmaz,..Tilkimen,tilkicik gibi değişik isimlerle de anılıyor.Goycen ,gavurcen diye tarif ediyor pazarcı teyzeler...Bol soğanla kavrulup  yumurta ekleniyor,Doğal olmasından belki çok lezzetli ..Dikenli bir bitkisi var,bahar aylarında yağmurdan sonra çıkıyor...

KUZU GÖBEĞİ MANTARI:O da bu aylarda yağmurdan sonra çıkan az bulunan bir mantar,o da inanılmaz lezzetli ve çok pahalı,bu kadarcık alabildik şifa niyetine :)) O da soğanla kavrulup yumurta  eklenerek yapılıyor ..Gördüğünüz yerde kaçırmayın derim,ya da buyrun gelin ben yapayım :)))

       İYİ PAZARLAR...

34 yorum:

  1. Hocam siz böyle renkli yayınlar yapmaya devam edin. En sonunda ben Bodruma yerleşelim diye ev halkına haykıracağım. Çiçekler kadar, doğadaki yenilebilir otlardan ve mantarlardan değişik lezzetler yaratmaya da tatmaya da bayılırım. Ama bu yayın bana eziyet. Kuş olsamda yanınıza konsam. Artık siz bizim yerimize de mutlu olun ne diyeyim :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fundacığım , zaten fotoğrafları çekiyorum,yakında Bodrumu tanıtan yazılar hazırlayacağım :)) Kısmet bir de bakmışsın olmuş,hiç belli mi olur canım,sen ev halkını bu konuda rahatsız etmeye başla :)) Valla bekledim,buyrun dedim ama gelmedin ,yalnız yedik artık ...Sevgiler

      Sil
    2. Afiyet, bal, şeker olsun hocam. Kısmetimizde varsa birgün karşı karşıya gelmek onuda yaşarız inşallah. Sağlıkla kalın.

      Sil
  2. Hiç duymadığım bitkilerle tanışmış oldum sayende ama eşim biliyormuş. Ben de Funda Hanıma katılıyorum, Bir kez daha söylüyorum, Keşke aynı şehirde yaşıyor olsaydık, Kafa dengi insanları bulmak zor biliyorsundur. Neyse bir gün belki kısmet olur buluşuruz bir yerlerde, dünya küçük. afiyet olsun Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İlknur,hiç belli olmaz değil mi bakarsın o günler de gelir..Hobi delisi olanlar birbirini çok iyi anlıyor tabii.aynı yerde olsak dikiş günleri yapardık ne güzel olurdu,..Etek dikme günleri,ceket dikme günleri hahaha ne hoş değil mi...İnşallah diyorum :)) Afiyet oldu valla,teşekkürler canım,sevgiler..

      Sil
    2. Gerçekten ne güzel olurdu İlknur hanım. Canı gönülden inşallah diyorum. :))

      Sil
  3. İzmir'de sarmaşık diye bilinir tilkişen.Yemekten ziyade toplamak mutlu ederdi bizi. Siz böyle yayınlar yapınca hep o günlere gidip geliyorum.Resimler yine muhteşem. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benziyor ama bu sarmaşık değil,sarmaşık hafif acı oluyor,sanırım aynı aileden de bunun hem sarmaşık gibi saranı ve hafif acı olanı.,onun da tiryakileri çok.. Toplaması çok zevkli gerçekten,az ya ,bulunca bir seviniyor ki insan :) Çok teşekkür ederim,nadide bitkiler olunca paylaşmadan edemedim ben de .Sevgilerimle

      Sil
  4. Bir denizlili ve iç anadolu da yaşayan biri olarak resimleri görünce bir akrabamı görmüş gibi oldum :)) annemlere sipariş verdim göbek göndercekler bende goycem gavurcem inşallah :) afiyet olsun hocam sevgilet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyy ne güzel çok sevindim,mutlu etmesine sizi..Valla ben bugün gavuruverdim pek bi güzel oldu...Hadi en yakın zamanda anne kargosuna kavuş,daha neler kor annen sana :)) Teşekkür ederim canım,sevgilerimle

      Sil
  5. ben bu fotoğraflara bittim, hani olurya bitmediyse gelip yiyiverem gari... bizim pazarda da vardı, dönüşte alırım dedim baktım bitmiş. afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  6. Ah moon niye az evvel davranıvemedin,ben bekledim bi gelen olur deyi,gelen giden olmayınca yedik gari..:)) Burda da akşama kalmıyor nerdeyse ,bazen biz de topluyoruz ama bu aralar pek çıkamadık.. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. Her ikisinide ilk defa duydum ve gordum. Bolgeye has bir sey sanirim. Pazarlardada hic denk gelmedim cunku Turkiye'de.
    Bu durumda sen yap ben gelip yiyeyim:)
    Tamam tamam ben alayim, sen yap, beraber yiyelim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok Ege bölgesi diye biliyorum ama belki başka yerlerde de vardır..Fethiyede Nisan ayında kuzu göbeği festivali bile yapılıyor,ben de hiç katılmadım daha.. Belki bu sefer katılabiliriz...Ben alırım da yaparım da Mevlüde :)) sevgiler

      Sil
    2. Birlikte de toplarız ayrıca :)))

      Sil
  8. Hiç denemedim. Pek değişik tadlara açık değilim sanırım. Ancak 30undan sonra kereviz ve enginara alıştım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önyargıyla yaklaştığım her yiyeceğin müptelası oldum diyebilirim,hatta insan sonra pişman bile oluyor ..Ben de geç başladım .enginar çok güzel lokum gibi ...:)))

      Sil
  9. dün arkadaşlarım bendeydi ,şöyle güzel bir ege mezeleri sofrası kurduk . Yabani kuşkonmazımız da vardı . Kızlar İzmir'li ve ikisi de yabani kuşkonmazın farklı isimleri olduğunu söylediler ama isimler bir türlü akıllarına gelmedi :) Şimdi bu postu görünce hemen not ettim , mutlaka bu isimlerden biri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel tesadüf,..Serra ben senin sofrana bayıldım zaten,bir kez daha diyorum ellerine sağlık,tebrikler yaratıcılık için..Sevgiler

      Sil
  10. Egeliyim balıkkesir taraflarından bizde filiz denir. Acı ve Tatlısı ikisinin karışımı içinde erezenede varsa tadına doyum olmaz. Pazarlarımızdaki sayısız doğal bitkilerden şanslıyım böylesine doğal güzelliklerin olduğu bir bölgede doğduğum , büyüdüğüm ve Yaşadığım için Allah'a Şükürler olsun ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizi ilk defa duydum,evet ege pazarları binbir çeşit otla dolu,hepsi ayrı lezzet, Ayvalıktaki otlar da şahaneydi....Anadoluda da vardır değişik otlar,madımak,evelik,telce gibi hepsi birbirinden lezzetli..Ama Egedeki zenginlik yok başka yerde..Allah!a şükürler olsun bu güzel tadlar için :)) sevgilerimle

      Sil
  11. Afiyet olsun:) ne şanslısınız çeşit çeşit otlar, çiçekler....harika bir doğanın içindesiniz:) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Billur,iklim ılıman olunca ,doğa da coşuyor :)) Sevgiler...

      Sil
  12. Evime yakın köydekiler öğretti banada tilki kuyruğu diyorlar burada çok lezzetli bahçemde ve çevremde çok buluyorum ama bu aralar maalesef köydeki evime gidemiyorum işlerim yoğun mantar da mevcut ama ben pek bilemediğimden korkuyorum yemeye bir kez tatttım harikaydı paylaşım için teşekkürler..ben köyümü özledim....))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tilki var yani ortada :)) mantar riskli tabii ,ben de mantar bulsam bile yemiyorum ne olur ne olmaz diye...Mantar gerçekten mucizevi bir şey,keşke bol olsa ,ucuz olsa da çok çok yesek :) mmmm nefis nefis...Böyle bir köy var da duruyor musunuz,kaçın fırsat buldukça...Hadi gelin köyümüze geri dönelim....Sevgiler Bilge

      Sil
    2. Bilge köyünü gezdim(fotoğraflarda tabii) çok huzurlu :))

      Sil
  13. Egede cok ismi vardir, sarmasik ve filiz yaygin adidir. İki turludur aci ve tatli aralarindaki farki ot isine gonul vermis kisiler farkedebilir diyebilirim tiyo vermek isterdim fakat kucukken sarmasik toplama arzum calisinin dikenleriyle torpulendi ve o detayi ogrenmeyi hic istemedim sonrasinda :) . Bu iki ismin disinda 2-3 isimle daha anilir onlarida googledan bulabilirsiniz :) Bu ikili gercekten guzel fotograflamis, elinize saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikenli ama insan bulunca çook mutlu oluyor ,bunları pazardan aldık da ,bazen kendimiz de buluyoruz ama az buluyoruz,ne yazıkki her yere inşaat yapılınca bu güzellikler de yok oluyor,ona da çok üzülüyorum :( Teşekkür ederim bilgiler için,güzel yorumunuz için :) sevgiler

      Sil
  14. İnanamıyorum, gitti yine mesajımın yarısı, gözümün önünde kayboldu :( Nereye basıyorum ben ayol?
    Neyse, şunu diyecektim: Afyon mutfağı et ağırlıklıdır, otlar yeni yeni çoğaldı pazarda ama ben pazara çıkamıyorum. Mantara gelirsek, varsın tadı biraz eksik oluversin, kültür mantarını tercih ederim. Noluuuur, nolmaz refleksi :) Size afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  15. Bak şimdi üzüldüm :( seviyorum senin uzun mesajlarını...Ama güvendiğin yerlerden olunca sorun olmaz diye düşünüyoruz,otlar neyse de mantardaki lezzet ve koku çok farklı yaa..Kültür mantarı bile bu kadar lezzetliyken doğal mantarı düşün artık..İnternetten bir ara mantarları çok inceliyordum, Fransızların,İtalyanların trüf mantarı çok ilgimi çekmişti..Siyah elmas deniyormuş,bu göbek mantarı için de beş altı yıldır Fethiye Üzümlüde kuzu göbeği festivali yapılıyormuş,ormana yayılıp topluyorlar,koca kazanlarda mantarın çorbasını yapmışlar ,önceden ben de çok temkinliydim de değiştim,bu nadide lezzetleri tatmak istiyorum :)) Teşekkür ederim Nurten,Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Aaaa burda bizim orlaadan bişeele vaamış ya :) Ben Denizliliyim ama bu kardeşlerle hiç tanışmadım.Ama olsun otçuyuz, ot görünce gözüm gönlüm şenleniyor, tilkişeni ilk görünce deniz börülcesine benzettim, börülce dedim canım istedi yahu, hımm :(

    YanıtlaSil
  17. Beni bak,demek sizin oraladan :)) Börülce yapmadım gıs ,şevketi bostan yaptım bugün mmmm mis mis ...Otlar sevilmez miii de bakem Rumeysaa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilme mi abam :) :) (=sevilmez mi ablam:) ) Güldürdünüz beni, Allah da sizi güldürsün, amin :) Afiyet olsunnn:)

      Sil
    2. Rumeysa sen benim gece ikide bunları yazarken gözlerimden yaş gelene kadar nasıl güldüğümü bir görseydin :)) sevgiler canım ,amin diyorum..

      Sil