30 Haziran 2015 Salı

TOPRAK BAYRAMI KARAOVA KÖYLER PANAYIRI /BODRUM-MUMCULAR


Dost dost diye nice nicesine sarıldım
Benim sadık yarim kara topraktır
Beyhude dolandım boşa yoruldum
Benim sadık yarim kara topraktır 
Nice güzellere bağlandım kaldım 
Ne bir vefa gördüm ne faydalandım
Her türlü isteğimi topraktan aldım
Benim sadık yarim kara topraktır 


     Ozan Aşık Veysel ne güzel özetlemiş aslında...Yeni çıkan her teknolojik alet bizi şaşırtmaya devam ediyor olsa da üretilemeyen bir şey var ki o da TOPRAK..
    Bodrum'a bağlı 14 köy,Milasa bağlı 3 köy ürettiklerini bu panayırda sergilediler.Tüm toprak ve köy ve doğa sevdalıları Mumculardaydı .Biz de oradaydık,bol bol fotoğraf çektim.








NOT:ULUSLARARASI  GÜMÜŞLÜK KLASİK MÜZİK FESTİVALİ  3 TEMMUZ 8 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA YAPILACAK .KONSER PROGRAMINA BU ADRESTEN http://www.gumuslukfestival.org/ ULAŞABİLİRSİNİZ..

22 yorum:

  1. Ne güzel,köy kültürümüz eriyip gitmese,yok olmasa keşke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toprağımızın kıymetini ,köylerimizin kıymetini bilsek,erozyonla mücadele etsek,toprağımız akıp gitmese,ormanlarımızı yakmasak,bol bol ağaç diksek,dikilenleri korusak....Ülkemizde bilinçlenilmesi gereken o kadar çok alan var ki hangi birini sayalım değil mi arkadaşım :)

      Sil
  2. Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel. Yiyecekler çok lezzetli ve katkısız görünüyor. Ahşap eşyaları çok severim. Solda havanları, sağ arkada yün çıkrıklarını gördüm. Çatallar, kaşıklar, başka neler vardı? Bir de halı ve kilim tezgahları. Muğla, tüm Türkiye'de ilçeleri en güzel şehir bence. Her yerde ayrı bir doğa harikası, tarih var. Bu haftadan itibaren tezim için Muğla'nın deniz fenerlerini ziyarete başlıyoruz. Sırasıyla Bodrum-Datça-Marmaris-Fethiye. Siz kültür gezileri yapmayı seviyorsunuz, gidip görebileceğiniz bir sürü fener var yakınlarınızda. Fethiye'de Kızılada, Tavşan Adası, Kötü Burun var. Marmaris'te Kadırga Burnu ve Keçi Adası. Datça'da Knidos ve İnce Burun. Bodrum'da iskele feneri ve Yalıkavak'ta Hüseyin Burnu. Belki rotanıza onları da dahil edersiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgecim ne güzel bir tez konusu o öyle deniz fenerleri,bayıldım inan,fenerleri çok severim,Turgutreisteki fenerlere doyamam bakmakla,evimin fener manzaralı olmasını isterdim mesela...Bir de Akyarlardaki Fener var,genelde orda denize giriyoruz ve çok güzel..Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim canım,bir teze konu olacak fenerlerden haberdar etmen hoşuma gitti,Fethiyedekileri hiç bilmiyordum yine,sana kolaylıklar diliyorum,bir fener ışığında karşılaşırız belki :))) sevgiler canım

      Sil
    2. Aslında deniz fenerlerinin sayısı çok fazla ama ben en güzellerini saydım :) Hüseyin Burnu Feneri sanırım sizin Akyarlar dediğiniz yer. Fenerin bakıcı konutu lokanta olarak kullanılıyor, önü de kumsalmış.Sezon açıldı ama haftaiçi gelip kalabalıklardan kaçınmaya çalışacağız bakalım.Fotoğraf ve video çekiyorum, bir de mimari ölçümler yapıyoruz. Hepsinin hikayesi ayrı, bir gün yayınlamayı umuyorum. Fenerleri yalnız bırakmayın, çok emektar binalar onlar :)

      Sil
    3. Evet canım benim dediğim yer,Hüseyin burnu feneri...Çoğu zaman yürüyerek bile gidiyorum,çok seviyorum orayı,rüzgar tutkunları için de ideal bir alan,yelkenciler de var...Şimdilik çok sakin....Mutlaka yayınlamalısın, çok merak ettim şimdi ve konu çok özel geldi bana bir fenersever olarak...efsaneler,hikayeler varsa onlar da şimdi benim ilgimi çekti,o yönüne de değinecek misin ? ''emektar'' ifadesi nasıl güzel bir ifade,daha bir sevgi duymaya başladım sayende Özgee :)) teşekkürler canım

      Sil
  3. toprak bayramı ne güzel, bence her gün toprak övülmeli, baş tacı edilmeli,, küçücük bir zarar görmesin diye sakınılmalı, toprak varsa hayat var, bereket var.güzel kareler, paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılda bir kez yetmez değil mi...çok haklısın baş tacı edilmesi konusunda ama henüz o kadar bilinç yok insanlarımızda.... kaybettikten sonra anlayacak insanlar...Teşekkür ederim moon :))

      Sil
  4. toprak bayramı kulağa ne hoş geliyor.. kesinlikle yılda bir kez olmamalı.. bugünlerde okuduğum kitapta bol bol toprak anadan bahsediyor..emeği geçen herkese ve bizimle paylaştığın için sana teşekkürler,arkadaşım..
    'Başlangıçta toprak vardı
    Toprak ki; ondan geldik ona gideriz;milyonlarca yıldır borcunu ödemeyen kiracısıyız.
    Toprak ki; anadır,doğumdur.
    Toprak ki; Rahimdir, suyun da yatağı,yuvası,anası
    Yerdir,yeryüzüdür.
    Toprak ki; bereket ve bolluk,esirgeyen ve koruyandır.
    Toprak ki; yaşamdır, candır.............'

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belediye başkanı Kocadon 'un konuşmasından,
      "Bugün burada hem kültürümüzle hem de geçmişimizle bir araya geldik. Bizim aslımız bu. Hepimiz bu toprakların yetiştirdiği ürünlerin parasıyla okuduk. Ben, bugün, Bodrum Belediye Başkanı olarak karşınızda konuşabiliyorsam bunu, Bodrum’un tek geçim kaynağı olan tarımdan geçimini sağlayan bir ailenin çocuğu olmaya borçluyum. Ama bugün baktığımızda Bodrum yarımadasında tek tarım yapabilen alanların Karaova bölgesinde olduğunu görüyoruz. Artık bizler de turizmle tarımı bir araya getirmenin zamanının geldiği inancındayız. Özellikle iki yıl önce başlattığımız Tohum Takas Şenlikleri arkasından üreticiye dağıttığımız fidanlarımız ve bugün de panayırımız. Bundan sonraki asıl hedefimiz Karaova Park Projesidir. Karaova Park Projesi turizmle tarımın ve üreticinin buluştuğu park projesidir. Bu proje aynı zamanda üreticiye en büyük ekonomik kaynağı sağlayacaktır. Değerli Dernek Başkanımızın söylediği gibi artık benim üreticim çocuğunu evlendirmek için ya da ev yapmak için arazisini satmayacak. Bu ekonomik gücü üretici arkadaşlarımıza hep beraber sağlamak zorundayız. Bu bizim en temel görevlerimizden bir tanesidir. Nasıl yollar, parklar yapıyorsak; yaşanılabilir bir Bodrum yarımadası için, sürdürülebilir bir turizm için tarım sektörüyle de turizmi buluşturmamız lazım. Onun için bugün bu panayırda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bunun ilk adım olduğunu lütfen unutmayın. Mumcular bölgemizi Bodrum’un Toskana’sı yapmaya söz veriyorum. Çünkü gelecekteki Bodrum’un en büyük lojistik desteği tarımda Mumcular ve Karaova bölgemizdir" dedi.

      Sil
    2. Billur yazdıkların ne kadar güzel,bayıldım...Borcunu ödemeyen kiracıyız,nasıl da doğru bir tespit...En çok da tarım arazilerine yapılan inşaatlara üzülüyorum.O verimli toprakların beton yığınları altında kalması çok korkunç :(( hangi kitap merak ettim,sevgiler canım :))

      Sil
    3. Buket Uzuner'in toprak isimli kitabı. Bunu okumadan önce Su kitabını okumanı tavsiye ederim, çünkü 4 kitaplık bir seri olacak.. Ben mitoloji okumayı seviyorum, bir dönemdir de Şamanizmle ilgili okuyorum. Atalarımız da toprak nasıl kutsal, biz hangi ara topraktan vazgeçtik de onu böyle hoyratça kullanıyoruz:( gelecek yaz toprak ve tohum takas şenliklerini kaçırmasam keşke.. Bu güzel paylaşım için çook teşekkürler.. Sevgiler..

      Sil
    4. Buket uzuneri çok beğenirim ,ama en son İstanbulluları okumuştum,utanarak söylüyorum ki epeydir çok az kitap okuyorum,blog dünyasına ve dikişlere dalmak beni biraz yavaşlattı...Not aldım kitapları en azından alayım da sonra da olsa okurum...etkinliklerde buluşmak dileğiyle ben de teşekkür ederim,sevgiler :)))

      Sil
  5. Toprak, toprağımız ne kıymetli, kıymeti bilene !
    panayırlar, festivaller ( keşke adı hep panayır olsa ) köylümüzü, köyümüzü desteklemek adına ne harika girişimler. iyi ki gitmişsiniz ve iyi ki bizimle de paylaştınız. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuna kadar destekleyeceğiz,öyle ki doğal tohum da biriktiriyorum,isteyenlere dağıtıyorum, kısmet olursa bir gün emekli olduğumda organik tarıma gönül vermek istiyorum :)) ben de teşekkür ederim sevgilerimle...

      Sil
  6. Ilk defa duydum toprak bayramini :(
    Ne kadar guzel, insan hangi tezgaha bakacagini sasirir burda. Ben aksama kadar cikmazdim bu pazardan, panayirdan herhalde:) Ne guzel hepsi dogal, katkisiz, o sebzeler mis gibi kokuyordur eminim. Nasil el emegi goz nuru urunler var oyle. Ama ben tahta kasik manyagi olarak en cok o tezgahi inceledim.:)) Her yaz tatilinde bizim pazardaki tahta kasik satanlar kose oluyor sayemde, herkese tahta kasik aliyorum. :)) Valla cok sanslisin Nuray, aslinda Turkiye'de yasayan butun insanlarimiz cok sansli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevlüdeciğim,işin aslı;15 haziran 1945'te Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun kabul edilmesinden,sonra da 11Haziran tarihini takip eden Pazar günü her yıl Toprak Bayramı olarak kutlanır olmuş. Bu şekilde başlamış..İyi de olmuş,bir gün değildir önemi tabiki,toprak başımızın tacı,her şeyimiz...O yerde oturan amca tahta kaşık oyup duruyordu,onunla baya sohbet ettik..Demek çok seviyorsun tahta kaşıkları,karadenizde de çok güzel yaparlar kaşık,orman bol olunca,en sağlam ağaçtan yaparlar amcalar...Bilseydim alırdım senin için :) ben de sepetleri çok severim Mevlüde...Canım yaşadığın yerleri tanıtsana biraz,çok şanslıyız yaşadığımız coğrafya bakımından biliyorum ama kıymetini bilmiyoruz ve çok hoyrat kullanıyoruz....Canım yaşadığın yerleri tanıtsana biraz,ben farklı coğrafyaları tanımaya çok meraklıyım,pazarlarını mesela,bol bol fotoğraf çeksen ne güzel olur Mevlüdeciğim :))sevgiler canım

      Sil
    2. Aaaa bak olabilir bu aslinda hic dusunmedim boyle birsey. Gerci ben evkusuyumdur, Pek evden cikmayi sevmiyorum, o yuzden de pek gezmedim Belcika'yi ama bundan sonra gittigim yerleri fotograflar, pazarlarimi boyle postlara ayirabilirim. Tesekkurler fikir icin.
      Evet ben tahta kasik hastasiyim, mutfagimda celik kasik bulamazsin (yemek kasiklari haric:)) Her telefonda babam sorar kizim ne istiyorsun burdan diye ; sonra ikimiz ayni anda: tahta kasikkk:)
      Almana gerek yok suan stogum bayagi saglam:) Tesekkur ederim.
      Sevgilerin en kocamani benden sana gelsin :)

      Sil
  7. Sizin yayınlarınızı görüp fotoğraflarda kaybolunca içim de cız edince aklıma hep Heidi geliyor... Çocuk kitabı, çizgi film filan ama beni hep hüzünlendirir :) Dağlarla, toprakla, doğayla, canlılarla iç içe yaşayan mutlu bir çocuğu binaların arasına hapsettiklerinde sararıp solması, ışığını neşesini kaybetmesi... Biraz da kendime benzetiyorum ondan sanırım :) Toprak hepimizin. Kimimiz, daha doğrusu çoğumuz onu daha fazla nasıl sömürebileceğimizin derdinde olsak da bize karşı daima çok anlayışlı ve cömert...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fidancığım benim de çocukluğumun kahramanlarıdır onlar,Heidi ve Polyanna..Hala canlıdır içimde Heidi,Peter,Clara..Kitaptan nasıl etkilenmişim ki Alpleri görmek isteği hala vardır içimde...Kitapta ne güzel anlatır o dağları,doğayı,hayvanları....Sen de tam bir doğasever ve hayvanseversin ,ne güzel...

      Sil
  8. Valla beni zorla Bodrum'a getireceksiniz :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaha çok hoş,ne güzel sevindim bu tür duygular uyandırmasına :)))

      Sil